Brabants Dorpsleven


Alle publicaties en (vrije) werken van Bernard van Dam worden vastgelegd in verschillende thematische boekdelen. Het geheel is samengesteld door cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers.

Aanvankelijk bestond het idee om het werk te verdelen in totaal 8 delen. Echter is er afgelopen jaar nog veel meer werk van Bernard van Dam boven water gekomen waardoor we als stichting besloten hebben ‘Brabants Dorpsleven’ in maar liefst 10 boekdelen uit te brengen. Het geheel zal meer dan 2300 pagina’s bevatten en is dus véél omvangrijker dan de selectie die 1972 in het boek ‘Oud-Brabants Dorpsleven’ is uitgebracht.

Alle boekdelen samen vormen een digitaal monument ‘Brabants Dorpsleven’ en zijn een eerbetoon aan de grote culturele waarde van de nalatenschap van Bernard van Dam. De eerste 6 delen zijn hieronder al te downloaden. De 4 nieuwe delen en updates op de huidige delen komen vanaf begin 2020 online beschikbaar.

 

 
bvd_publicatie_landbouw_01.jpg

1. Landbouw

Over het boerenhuis, de boerenstand en arbeids-verhoudingen op het platteland.

bvd_publicatie_grootvee_01.jpg

2. Grootvee

Over paarden, runderen en varkens. Maar ook over markten, tentoonstellingen en rampspoed.

3. Kleinvee

Over geiten, hoenders en bijen. Maar ook over de jager en zijn hond.

 

 

4. Landbouw-politiek

Artikelen en cartoons over het landbouwbeleid in de crisisjaren.

bvd_publicatie_ambachten_01.jpg

5. Ambachten

Over hout- en metaalbewerking en voedselbereiding.

bvd_publicatie_gebruiken_01.jpg

6. Gebruiken

Over levensloopgebruiken, feestdagen, sport en spel.

 

 

Vanaf 2020 te downloaden

De volgende delen zijn vanaf begin 2020 te downloaden. Ook zijn de aanvullingen op bovenstaande delen dan verwerkt en komen de nieuwe versies vanaf dan beschikbaar. Houd hiervoor de website in de gaten.

  • Boerenhuis – Opsplitsing van deel 1: Landbouw

  • Boerenstand – Opsplitsing van deel 1: Landbouw

  • De Bieboer – Alles over de Imkerij

  • Aan den Ooiver in Battle-dress – De vier jaargangen 1947-1950 van het maandblad
    voor de Eerdse militairen in Nederlands-Indië

  • Observator – Bernard de schrijver/tekenaar, inclusief zijn biografie

 

 

Binnenkort: print on demand


Vanaf medio februari 2020 kun je losse boekdelen, of de hele serie in een luxe boxset, bestellen via print on demand. De stichting werkt op dit moment samen met grafisch ontwerper Mark van den Eijnden aan een ontwerp van de geprinte uitgave per themadeel, met een zgn. softcover. De gerenommeerde boekbinder Gijs Wortel heeft een prototype van een enkele en een dubbele opbergcassette gemaakt voor alle boekdelen. Van die ontwerpen ziet u hieronder enkele afbeeldingen.

De definitieve vorm, de omvang en de prijsstelling van de aparte boekdelen en de cassettes zijn nog in ontwikkeling. Daarom zijn de boekdelen nog niet te bestellen. De stichting zal in februari 2020 het definitieve ontwerp en de daaraan verbonden aanschafprijzen per boekdeel en per cassette bekend kunnen maken. Als je geïnteresseerd bent in de boekdelen en/of cassette willen we je die informatie graag toesturen. Meld je dan aan via de contactpagina.