Boekdelen


Alle publicaties en (vrije) werken van Bernard van Dam zijn vastgelegd in 8 boekdelen. Het geheel is samengesteld door cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Het geheel bevat ca. 2100 pagina’s en is dus véél meer dan de selectie die 1972 in het boek ‘Oud-Brabants Dorpsleven’ is uitgebracht.

Alle boekdelen samen vormen een digitaal monument ‘Brabants Dorpsleven’ en zijn een eerbetoon aan de grote culturele waarde van de nalatenschap van Bernard van Dam.

Ook wil Stichting Bernard van Dam hiermee Bernards erfgoed publiek toegankelijk maken. De 8 boekdelen komen vanaf 21 april tot en met november 2019 op vier momenten uit en zijn dan online te bekijken en te downloaden.

 

 
bvd_publicatie_landbouw_01.jpg

1. Landbouw

Over het boerenhuis, de boerenstand en arbeids-verhoudingen op het platteland.

bvd_publicatie_grootvee_01.jpg

2. Grootvee

Over paarden, runderen en varkens. Maar ook over markten, tentoonstellingen en rampspoed.

3. Kleinvee

Over geiten, hoenders en bijen. Maar ook over de jager en zijn hond.

 

 

4. Landbouw-politiek

Artikelen en cartoons over het landbouwbeleid in de crisisjaren.

bvd_publicatie_ambachten_01.jpg

5. Ambachten

Over hout- en metaalbewerking en voedselbereiding.

bvd_publicatie_gebruiken_01.jpg

6. Gebruiken

Over levensloopgebruiken, feestdagen, sport en spel.

 

 

7. Biografie

Bevat Bernards biografie  en het heemkundig kader.

Verschijnt eind november 2019

bvd_publicatie_ooiver_01.jpg

8. Aan den ooiver in Battle-dress

Publicaties uit het maandblad voor Eerdse militairen in Indië.

Verschijnt eind november 2019

 
 

 

Binnenkort: print on demand


Vanaf medio oktober kun je losse boekdelen, of de hele serie in een luxe boxset, bestellen via print on demand. De stichting werkt op dit moment samen met grafisch ontwerper Mark van den Eijnden aan een ontwerp van de geprinte uitgave per themadeel, met een zgn. softcover. De gerenommeerde boekbinder Gijs Wortel heeft een prototype van een enkele en een dubbele opbergcassette gemaakt voor alle boekdelen. Van die ontwerpen ziet u hieronder enkele afbeeldingen.

De definitieve vorm, de omvang en de prijsstelling van de aparte boekdelen en de cassettes zijn nog in ontwikkeling. Daarom zijn de boekdelen nog niet te bestellen. De stichting zal in oktober het definitieve ontwerp en de daaraan verbonden aanschafprijzen per boekdeel en per cassette bekend kunnen maken. Als je geïnteresseerd bent in de boekdelen en/of cassette willen we je die informatie graag toesturen. Meld je dan aan via de contactpagina.